Μεγανήσι - Γεωγραφικά στοιχεία

Το Μεγανήσι είναι ένα γραφικό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος, τέσσερα (4) ναυτικά μίλια νοτιοαντολικά (Ν.Α.) της Νήσου Λευκάδας.

Είναι το μεγαλύτερο νησί από ένα σύμπλεγμα νησιών (Σκορπιός, Σκορπίδι, Θηλιά, Κυθρός, Άτοκος, Μαδουρή, Σπάρτη, Αρκούδι, Πεταλού κ.α.), τα οποία αποτελούν την διοικητική περιφέρεια του Δήμου Μεγανησίου (Ταφίων) και αποκαλούνται Τηλεβοϊδες.

Έχει έκταση 19,85 τετρ. χλμ. και αποτελείται από μια συνεχόμενη λοφοσειρά, τις Ράχες, με ψηλότερη κορυφή στα 301μ.. Διοικητικά υπάγεται στη Δοικητική Περιφέρεια του Δήμου Λευκάδας και έχει τρία γραφικά χωριά: το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι. Το καθένα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ομορφιές. Τα τρία αυτά χωριά αποτελούν τους κύριους οικισμούς με συνολικό πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους και βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού το οποίο είναι το πιο ευνοημένο και το πιο εύφορο. Ενώ το τμήμα (Κεφάλι) είναι μια στενή και βραχώδης λωρίδα γης, η οποία έχει μήκος 6χλμ., είναι άγονη, ακατοίκητη και αφιλόξενη ειδικά όταν φυσούν νότιοι άνεμοι.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών, ο φιλόξενος κόσμος, η ήρεμη ζωή, η εναλλαγή των τοπίων, τα γραφικά λιμανάκια με τις ψαροταβέρνες, οι χώροι του φαγητού και της διασκέδασης, η μαγευτική θέα, τα καταπράσινα τοπία και η κρυστάλλινη θάλασσα, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για διακοπές.

Μην ξεχάσετε να επισκευτείτε τις σπηλιές Γκιοβάνη και Παπανικολή.